Altijd al je eigen decoraties voor in huis willen maken? Dan is epoxy giethars misschien iets voor jou. Met epoxy giethars kun je persoonlijke decoraties maken voor in huis. Het is een simpel proces wat mooie resultaten oplevert. Doordat epoxy waterdicht is, kun je het overal voor gebruiken.

De materialen

Met epoxy giethars kun je objecten ingieten. Je kiest dus een object wat je in een doorzichtige, beschermende laag gaat gieten. Gebruik altijd een siliconen mal om te bepalen in welke vorm je het giet. Giethars blijft namelijk niet aan het silicoon plakken. Mallen zijn te koop, maar ook zelf te maken! Het is dus mogelijk om je creatie vanaf het begin tot het einde helemaal zelf te maken.
Wat heb je nog meer nodig? Om veilig te werk te gaan heb je naast een mal, een object om in te gieten en natuurlijk de epoxy zelf ook nitryl handschoenen nodig en een ondergrond die vies mag worden. Een vuilniszak kan prima als ondergrond gebruikt worden.

Hoe werkt het process?

Je begint met alleen een laagje epoxy in de mal te gieten. Dit moet vervolgens twee uur uitharden op kamertemperatuur voordat je verder kunt met de volgende stap. Deze eerste laag bepaalt de hoogte waarop je het object wil hebben. Nadat de eerste laag epoxy gedroogd is, plaatst je het object dat je wil in gieten in de mal. Nu giet je voorzichtig de tweede laag epoxy eromheen. Binnen de eerste paar minuten na het gieten is het nog mogelijk om het object te verplaatsen, daarna niet meer. Nadat ook deze laag uitgehard is, kun je eventueel nog een derde laag toevoegen. Hier zou je bijvoorbeeld een kleurstof aan toe kunnen voegen om het nog meer jouw creatie te maken. Als je helemaal klaar bent, laat je alles 24 uur in de mal uitharden. Na 24 kun je de mal verwijderen en heb je een nieuwe woningdecoratie!

Inspiratie

Benieuwd wat je allemaal met epoxy giethars kunt doen? Hier zijn nog een aantal voorbeelden. Aangezien epoxy waterdicht is, is het zeer geschikt voor het maken van een paludarium. Een paludarium is een kunstmatige levensomgeving die zowel als land als water bestaat. Hoewel niet iedereen behoefte heeft aan een paludarium, zou epoxy ook gebruikt kunnen worden voor het upgraden van je vissenkom. Voor de doe-het-zelf bouwkundigen onder ons, er zijn al mensen geweest die epoxy gebruikt hebben bij het bouwen van hun eigen houten vliegtuig en boot. Verder is epoxy ook heel geschikt voor het maken van tafels. Verder kun je epoxy gebruiken om de mooiste kunstwerken te maken.